Mgr inż. Krzysztof Skuza - dietetyk kliniczny

Jestem absolwentem Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum oraz Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. W trakcie studiów rozwijałem swoje zainteresowania w różnych dziedzinach medycyny. Wynikiem tego była moja praca magisterska, w której badałem pozytywny wpływ diety bogatej w kwas orotowy na stan pacjentów, cierpiących na nowotwory i zmiany w wątrobie.

Jako dietetyk kliniczny pracuję już ponad pięć lat i w tym czasie miałem do czynienia z wieloma pacjentami, cierpiącymi na przeróżne schorzenia i choroby. W mojej pracy stykałem się nie tylko z problemami otyłości u dzieci i dorosłych, ale także z cukrzycami, chorobami tarczycy, nadciśnieniem, itp. Pracowałem z pacjentami kierowanymi z poradni rehabilitacji oraz współpracowałem z Radomską Akademią Piłki Ręcznej.

Do problemu, z którym przychodzą do mnie pacjenci, staram się podchodzić kompleksowo. Dlatego też podjąłem studia z technologii żywności, które stanowią dobre uzupełnienie wiedzy z dziedziny dietetyki. Chcę także być na bieżąco z obecnymi normami, trendami i osiągnięciami naukowymi w tej dziedzinie, dlatego regularnie biorę udział w szkoleniach oraz konferencjach. Jestem osobą empatyczną oraz budzącą zaufanie. Potrafię rozmawiać ale przede wszystkim słuchać pacjentów. Moim celem jest wspieranie ich w budowaniu odpowiednich nawyków,właściwego sposobu odżywiania oraz świadomości żywieniowej. Jest to zadanie, które warto realizować u pacjentów w każdym wieku.

Centrum Medyczne
Terpiłowski